DiegoDigge: ”Två tydliga trender när ungdomar väljer klubba”

Ungdomsledaren och personliga tränaren Diego Wijkander, mer känd som ”DiegoDigge”, träffar årligen tusentals unga spelare runtom i Sverige i åldrarna 9 till 17 år. Han har framförallt sett två heta trender i produktväg den senaste säsongen. 

1Raka skaft Jag ser att fler och fler ungdomar vill ha rakt skaft, precis som många SSL-spelare har. Det är inte så många som vill ha curve eller liknande teknologier. De som föredrar rakt skaft är de som inser att de kanske ofta skjuter för högt, och de som vill gå mer på kraft. Medan de som har curve är de som tycker det är schysst att sätta bollen i krysset eller nättaket – bollen ska sitta högt! Men min känsla är att curve börjar dala nedåt. Och har man curve så ska det inte vara för mycket, då vill man ha den lägsta graden. 
2Hårda blad Det är de som är populärast idag, och med så lite böj som möjligt. Har man det så är det jättelite, kanske att man böjer till toppen på bladet lite bara. Men själva ”banan-böjen” är ute idag. Många tror att jag har supermycket böj på mitt blad men det enda jag gör är en grop i bladet så att jag kan placera bollen där när jag drar iväg mina dragskott. Det blir som en håv och bollen försvinner inte.

Hur skiljer det sig mellan olika spelartyper?
– Spelarna som vill ha det raka bladet är de som är mer tekniska, och som inte skjuter stenhårt. De är inte ute efter att sätta bollen i krysset. Tekniska spelare, ofta ”assist-spelare” som står för många framspelningar. Och spelare som vill gå på snabba skott och vara beredda hela tiden, mycket handledsskott. Ofta är det centrar och forwards. Det är mer sällan som backar spelar med rakt. De som har böjt blad är spelarna som gärna bågar och skjuter. Söker mycket dragskott och vill hota hela tiden. Även de som söker slagskott mycket är mer ”böjspelare”.

Skillnader mellan olika åldrar?
– Hos spelare mellan 15 och 17 år börjar det bli mer raka skaft. Där ser jag en tydlig trend. Men bland yngre, kring 9-11 år, så är det spelare som har mer hook på bladet och kör curve-varianter. Där försöker man hitta sin nisch och testar sig fram och tillbaka, böjer lite då och då och pillar en hel del. Det handlar ofta om att man inte ännu har lärt sig hur man ska jobba med kroppen och istället tänker ”äh, nu gjorde jag inte mål, det är klubbans fel”. Istället för att se till hur man själv jobbar. Men när man kommer upp i åldrarna så blir man mognare och lär sig att det handlar om andra saker.

Tjejer och killar?
– Överlag så använder tjejer mer raka skaft och raka blad. De skjuter på ett annat sätt än killar. Jag har tränat både 99:or och 00:or och ofta är det att de är för försiktiga. Jag brukar säga ”nu går du fram och skjuter, be inte om ursäkt, bollen ska in till varje pris!”. Killarna är helt tvärtom, de vill istället gå på för hårt och då glömmer de bort tekniken. Tjejerna tänker mer på hur de skjuter tekniskt, medan killarna ser till kraften.

TÄVLING: Vill du vinna DiegoDigges signerade specialträningsklubba (Salming Q1 X-Shaft™ KZ™ TC™ 3°) plus en grepplinda (Salming Aero+ grå)? Klicka här och följ instruktionerna!

Fakta: Diego Wijkander
Smeknamn: DiegoDigge. Ålder: 35. Roll: Ungdomsledare/personlig tränare. Klubb: Växjö IBK. Tidigare klubbar: Ingelstad IBK, FBC Engelholm, Malmö FBC, Lindås IBK.
Innebandymagazinet Produktguiden
Jämför produkter
  • Total (0)
Compare
0